ICA Kattförsäkring

ICA kattförsäkring

Betyg: ★★★☆☆

ICA Försäkring har erbjudit kattförsäkring sedan 2015, och har blivit ett mycket populär valt. ICAs kattförsäkring är ett tryggt val till ett bra pris för dig som alltid vill kunna ge din katt bästa möjliga vård, även när det annars hade blivit mycket dyrt.

För- och nackdelar med ICA kattförsäkring

ICA kattförsäkring passar nästan alla kattägare och är en “standardförsäkring” som ger ett bra skydd mot nästan allt som din katt kan råka ut för under sin livstid. Här är de tydligaste för- och nackdelarna med en ICA kattförsäkring, jämfört med vad du får om du vänder dig till ett annat försäkringsbolag.

Fördelar med en ICA kattförsäkring

 • Rätt till digital rådgivning alla dagar i veckan
 • Bättre skydd än många kattförsäkringar på grundnivå
 • Månadspremien berättigar till ICA bonuspoäng
 • Alla katter kan försäkras
 • ICA kattförsäkring har inga karensdagar
 • Enkel skadeanmälan och snabb handläggning

Nackdelar med en ICA kattförsäkring

 • Andra försäkringsbolag har högre maxbelopp än 60 000 kronor
 • ICA har sällan stora rabatter
 • Du kan inte skräddarsy ditt skydd genom olika tillägg

Så fungerar en ICA kattförsäkring

ICA kattförsäkring är inte för dig med en ovanlig typ av katt utan de vänder sig till alla kattägare genom att erbjuda en bred försäkring till ett bra pris. En ICA kattförsäkring är lätt att förstå sig på, utan en massa paragrafer med många villkor och undantag. Det är annars något du får räkna med som kund hos vissa andra försäkringsbolag. 

Det är enkelt att byta från ett annat försäkringsbolag till en ICA kattförsäkring. Du slipper dessutom karensdagar, katten är försäkrad från dag ett om du byter från en annan försäkring. Om det gäller en katt som tidigare har varit oförsäkrad är karenstiden 15 dagar för sjukdom men noll karensdagar för olycksfall.

Ett tecken på att en ICA kattförsäkring är en bra tjänst är att åtta av tio försäkringstagare som råkar ut för ett skadeärende är nöjda med hur det hanteras av ICA.

Vilka katter kan försäkras?

Vad du än har för katt så kan du försäkra den med en ICA kattförsäkring. Om det är en blandras så kan du inte teckna ett livförsäkringsbelopp på samma nivå som om det är en meriterad raskatt. Faktum är dock att ICA kattförsäkring är känd för att ha riktigt bra villkor för dig med en katt av blandras. Den är givetvis värd mycket för dig även om en blandras inte har ett högt ekonomiskt värde. Även äldre katter kan försäkras, är katten äldre än sju år kan du dock behöva uppvisa ett veterinärintyg. Villkoren för försäkringen förändras också när katten blir äldre. 

En ICA kattförsäkring kan tecknas när en kattunge är sex veckor gammal. Har du köpt en raskatt hos en uppfödare bör det finnas en försäkring som gäller fram till dess.

Vad kan man få ersättning för med ICA kattförsäkring?

Alla kattförsäkringar ger dig rätt till ersättning för veterinärvård. Här ett antal situationer där en en kattförsäkring inte alltid gäller, men där du får ett skydd om du tecknar den hos ICA:

 • Kejsarsnitt om det är första gången katten förlöstes på det sättet
 • Dolda fel
 • Behandling av TR (vanlig tandsjukdom) på 12 000 kronor
 • Medicinskt motiverad bettkorrigering
 • Behandling och rehabilitering vid ledsjukdomar
 • Kostnader för medicin på recept från veterinär
 • Komplikationer i samband med kastrering
 • Undersökningar med magnetresonans- och datortomografiutrustning
 • Medicinskt motiverad korrigering av hud och slemhinnor
 • Ersättning för kostnader i samband med avlivning

Vissa ersättningar kan kräva att katten har varit försäkrad en viss tid med en ICA kattförsäkring eller att den genomgått veterinärundersökningar utan att problem upptäcks. På det stora hela är dock en ICA kattförsäkring ett bra val för dig som vill ha ett heltäckande skydd utan att behöva betala en massa tillägg. 

En annan mycket bra service du får med en ICA kattförsäkring är möjlighet till kvalificerad rådgivning online. Det är perfekt om du inte riktigt vet om du behöver åka in till veterinären eller inte, eller om du befinner långt från en veterinärmottagning och behöver hjälp direkt. Det är som att ha tillgång till Vårdguiden, fast för en katt.

Lägg till en livförsäkring

Det finns ett tillägg du kan göra och det är om du vill att din katt ska ha en livförsäkring. En katt som är registrerad hos SVERAK kan försäkras för upp till 10 000 kronor. Är katten oregistrerad är maxbeloppet 1 000 kronor. Kostnaden för en livförsäkring är förhållandevis låg men om du har en värdefull raskatt kan det finnas andra försäkringsbolag som är ett bättre alternativ då de har högre maxbelopp än en ICA kattförsäkring. Livförsäkringen är utan självrisk.

Hur hög ersättning kan man få?

Hur högt belopp du kan få ut i ersättning vid olycksfall och sjukdomar bestämmer du själv genom att välja önskat maxbelopp för ett år. Det är bara två belopp att välja mellan, 30 000 kronor och 60 000 kronor. Det finns försäkringsbolag som har både fler alternativ och ett högre maxbelopp, men för de flesta passar det bra att välja något av dessa alternativ. Det finns ingen gräns för hur många gånger du kan få ut pengar med en ICA kattförsäkring, så länge du inte överskrider maxbeloppet. Observera att vissa av de händelser som du kan få ersättning för gäller upp till ett belopp som är lägre än maxbeloppet. 

Så sätts priset på en ICA kattförsäkring

Priset på en kattförsäkring beror på en rad faktorer. Vad det är för ras har betydelse samt om den är kastrerad eller inte, men även kattens ålder och kön påverkar hur hög din månadspremie blir. Du kan också välja mellan att betala en lägre premie och en högre självrisk, eller tvärtom. Du ser vilket pris du kommer att få betala efter att du angett uppgifter i ett formulär online på ICA:s hemsida. Sedan väljer du om du vill teckna försäkringen eller se om du kan få bättre villkor hos något annat försäkringsbolag. Om du väljer till en livförsäkring påverkar det också priset.

Rabatter och bonusar

Hos vissa försäkringsbolag kan det verka som att det aldrig är ordinarie pris utan det ges alltid olika rabatter. En ICA kattförsäkring säljs istället till just ett lågt ordinarie pris. Ett erbjudande de har är att du kan tillgodoräkna dig försäkringspremien om du använder ICA-bonusar. Alltså samma typ av erbjudande som om du handlar mat med ett ICA-kort. Håll också utkik efter rabatter på försäkringar om du tecknar flera försäkringar hos ICA.

Välj hur hög självrisk du vill ha

Även om du har en bra djurförsäkring så betalar du ett visst belopp ur egen ficka när din katt behöver vård. En ICA kattförsäkring har en rörlig del som är en viss procent av det totala beloppet som försäkringen kostar. Den fasta delen av försäkringen är ett belopp som du betalar en gång under en period på 130 dagar. Behöver du hjälp flera gånger under samma period betalar du alltså inte den fasta delen flera gånger. Den rörliga delen betalar du alltid men inte på mer än den summa som överstiger den fasta självrisken.

Du väljer om du vill ha fast självrisk på 2 000 kronor eller 3 000 kronor. Den rörliga självrisken kan vara antingen 15 eller 25 %. Vad du väljer när det gäller storleken på den fasta och rörliga självrisken påverkar hur mycket du får betala för din försäkring.

Så gör du skadeanmälan med en ICA kattförsäkring

Det enklaste sättet att göra en skadeanmälan med en ICA kattförsäkring är ofta att låta veterinären ta hand om det och göra en så kallad direktreglering med försäkringsbolaget. Med en ICA kattförsäkring är det också förhållandevis smidigt att själv göra en skadeanmälan online. Det handlar om att svara på frågor i ett formulär och komplettera med dokumentation och kvitto från veterinärbesöket. Som kund hos ICA gör du skadeanmälan hos deras partner Svedea, som handlägger ärendet snabbt och smidigt. Du ska inte behöva vänta länge på dina pengar om du har en ICA kattförsäkring.

Kontakt

Du kan göra det mesta digitalt efter att ha loggat in på kontot du får som försäkringstagare hos ICA. Om du behöver hjälp från kundsupporten så gäller följande:

Kundtjänst: 033-47 47 90 på vardagar 8.00–17.30

Kundtjänsten svarar även på mail eller om du använder dig av formuläret på hemsidan.