Märka & Registrera katt

Från och med januari 2023 måste katter födda efter den 1 januari 2008 registreras hos Jordbruksverket. Men innan du kan göra det måste din lille vän få en ID-märkning. Vad är det här bra för? Jo, det hjälper till exempel dig som kattägare att få tillbaka din katt om den skulle försvinna, eftersom den då går att spåra om någon skulle hitta den. Dessutom kan det även göra att din kattförsäkring blir billigare.

Först behöver din katt vara märkt

Som kattägare är det viktigt att märka din katt med ett chip eller tatuering, så att den kan identifieras och registreras. För att märka katten ska du vända dig till en veterinär eller id-märkare. Veterinären kan hjälpa dig med att märka katten med ett chip eller örontatuering, medan utbildade id-märkare enbart kan genomföra en chipmärkning.

Om du är osäker på om din katt redan blivit märkt, eller om du inte har kvar chip-numret, kan du exempelvis låta en veterinär läsa av chippet med en chipavläsare. Du kan också titta på din kattförsäkring eller i något av de frivilliga kattregistren om katten är registrerad där. Tänk på att de frivilliga registren inte ersätter Jordbruksverkets register och att du oavsett måste registrera din katt hos Jordbruksverket.

Ifall din katt redan har en befintlig id-märkning kan du behöva uppdatera den ifall tatueringen har suddats ut eller om chippet har blivit oläsligt. Om du behöver uppdatera märkningen bör du kontakta en veterinär för att genomföra märkningen åt dig.

Så här registrerar du din katt

När din katt väl är märkt kan du registrera din katt via Jordbruksverkets e-tjänst från och med den 2 januari 2023. Registreringen kostar 40kr per katt och du kan betala med Swish eller kort. Om du inte kan använda e-tjänsten finns det också möjlighet att använda en blankett för registrering. Det kostar då 100kr per katt och du betalar med faktura.

Kattungar måste vara märkta och registrerade innan de blir 4 månader gamla. Om din katt är född före den 1 januari 2008 är du inte skyldig att märka och registrera den, men du kan välja att göra det i Jordbruksverkets kattregister om du vill.