Katter och ormbett

Trots att det inte finns så många giftiga ormar i Sverige så är ormbett en fara för katter i Sverige. Det är Huggormen som är den i särklass vanligaste boven, eftersom den är giftig och finns över hela landet. Huggormen kan kännas igen på sitt sicksack-mönster längs ryggen, men kan ibland vara helt svart eller helt brun. Här går vi igenom vad du behöver känna till för att ta hand om din katt ifall den blir biten av en orm.

Att upptäcka ormbett på katt

Katter kan ofta tycka att ormar är roliga att jaga, vilket leder till att flera katter varje orm drabbas av huggormsbett. Håll dig lugn – de flesta katter återhämtar sig från huggormsbett. Betten orsakar ofta en svullnad på bettstället, men kan även bli allvarligare beroende på hur mycket ormgift katten har fått i sig.

Det lättaste sättet att upptäcka om din katt har blivit huggormsbiten är att leta efter en svullen tass. Katter blir oftast bitna i tassarna, och när de har blivit bitna brukar de gå och lägga sig på ett lugnt ställe där de får vara i fred. Om du hittar din katt på det här sättet med en form av svullnad kan du misstänka ett huggormsbett. Katten kan bli öm vid det svullna området, och ibland kan man se bitmärken från ormen som två små prickar. Katten kan också vara tröttare än vanligt och kan få kräkningar och diarré om den har fått i sig en hög dos ormgift.

Kontakta veterinär om din katt blivit biten

Om du misstänker att din katt har blivit huggormsbiten är det viktigt att kontakta veterinären så snabbt som möjligt. Det är också viktigt att hålla katten så stilla som möjligt, för att undvika att giftet sprider sig i kroppen. Därför kan det vara bra att hålla den i famnen om den verkar vilja röra på sig.

Vissa rekommenderar att ha kortison hemma för att behandla bettet om katten skulle bli huggormsbiten, men det kan vara farligt eftersom katten då kan bli för pigg och börja springa runt. Innan du behandlar din katt med något läkemedel, bör du alltid rådfråga en veterinär.

Förebygg ormbett & andra goda råd

Det bästa rådet är att försöka förebygga ormbett och vara förberedd ifall det värsta skulle hända. Här är vad du kan göra för att minska riskerna med ormbett:

  • Klipp ned högt gräs på tomten så den blir mindre inbjudande för ormar.
  • Samla inte ris eller lövhögar nära huset.
  • Se till att du har en giltig kattförsäkring, så att du inte behöver tveka inför veterinärkostnaden om din katt behöver vård.
  • Ta fram en lista med flera veterinärer i ditt område så du alltid vet vart du ska ringa ifall du upptäcker att din katt blivit ormbiten.
huggorm som kan bita en katt